23. 4. 2018
Klára Kubíčková
Jak se peče rekord? Obří dort bude mít 160 cm
První máj – lásky čas oslaví Jsme fér obřím svatebním dortem, který společně s vámi sníme 1. května odpoledne na Malostranském náměstí. Vyrobit dort, který aspiruje na zápis do České knihy rekordů, ovšem není procházka rozkvetlým Petřínem.
Když byla malá, vyrobila „její“ rodinná cukrárna dort vysoký dva a půl metru pro výroční představení muzikálu Dracula. „Ten dort byl mnohem vyšší než já. Lucie Bílá ho tehdy krájela ze schůdků,“ vzpomíná Michaela Panenková. Dnes už dorty peče i ona. A právě cukrárna Panenka stojí za rekordně velkým svatebním dortem, kterým chce sdružení neziskovek Jsme fér překonat český rekord.
Sedm cukrářek, jeden truhlář
Férový dort bude měřit metr sedmdesát a devět lidí na něm bude pracovat čtyři dny.
„Každé patro bude mít svůj dřevěný podnos a v každém patře budou závitové tyče, které budou společně s podnosy tvořit konstrukci dortu. Vzhledem k velikosti dortu je nutné vynést jeho váhu pomocí pevných materiálů, aby se pod svojí tíhou nerozpadl,“ vysvětluje cukrářka Panenková. Proto na práci povolali i truhláře, který cukrárně vyrobil na míru podnosy, další člověk pak bude dohlížet na to, aby všechno klapalo s jejich zkonstruováním a sesazením a zároveň bude mít na starosti přepravu dortu na Malostranské náměstí, kde se slavnostní měření, zápis do knihy rekordů a nakonec i jezení bude odehrávat.
Cukrářek bude na dortu pracovat celkem sedm. „Je to výzva, ale i obrovská starost a vypětí sil. Je to adrenalin, protože nám záleží na tom, aby vše dopadlo dobře, a musíme myslet dopředu na to, co všechno by se mohlo přihodit špatně. Být pár kroků dopředu vyžaduje zkušenost, kterou kolegyně mají. A já si všech, kteří do toho jdou s námi, moc vážím, protože to vyžaduje opravdu spousty energie. Navíc musíme zároveň zvládnout standardní provoz cukrárny tak, aby naši zákazníci nic nepoznali a vše fungovalo tak, jak má,“ dodává Panenková.
Nevěsty, ne registrované partnerky
Kolik ingrediencí bude na dort potřeba? To prý cukrářky uvidí až během pátku, tedy čtyři dny před akcí, kdy začnou péct korpusy. Těsto míchají v až 70 litrů velkých kotlích obřími šlehacími stroji, které váží přes 300 kilogramů, – zatímco hospodyňky si běžně doma vystačí se šlehačem, který udrží v jedné ruce.
Tak kolik mouky, cukru, nebo vajec? „Nechci odhadovat a střílet od boku. Sami možná budeme překvapeni,“ zatlouká cukrářka. Ne, že by netušila, ale její profesionalita jí velí raději neodhadovat. V každém případě plus minus deset vajec v případě tak velkého dortu opravdu nehraje roli.
„Dort se bude sesazovat z velkých vanilkových a kakaových plátů, které se seřezávají do požadovaných velikostí a kruhů. A spojují se krémy, které budou ochucené limetkou, ořechy, kokosem a karamelem. Každé patro bude mít svojí příchuť,“ dodává Panenková s tím, že s běžně velkými dorty manipuluje jedna cukrářka, tady ale bude korpusy sesazovat sehraná trojice odbornic. Přece jenom budou pracovat v různých úrovních, nevyšší patro budou mít ve výšce očí: spodní patro bude vysoké půl metru, další dvě budou o 10 centimetrů nižší a to čtvrté bude měřit na výšku 30 centimetrů.
Dort pak cukrářky potáhnou „mandlovkou“ své vlastní výroby. Opět není možné říct, kolik jí na dort padne. Z ní vyrobí i srdíčka ve tvaru loga Jsme fér, která ozdobí boky jednotlivých pater.
Nahoře pak budou dvě deseticentimetrové panenky – nevěsty. Nevěsty, ne registrované partnerky! Ostatně právě proto vyrábíme a jíme svatební dort, ne narozeninový (byť naše kampaň čerstvě oslavila rok) nebo sváteční (byť víme, že láska je jen jedna a svátek má na 1. máje). Protože gayové a lesby v Česku zatím na rozdíl od řady západních zemí nemohou zažít ten pocit, jaké to je rozkrojit svůj vlastní svatební dort, chceme jim to alespoň symbolicky dopřát.
Chcete rekordní dort vidět na vlastní oči nebo ho dokonce ochutnat? Dorazte za námi na Malostranské náměstí. Káva, DJ ani zábava pro děti nebudou chybět! Přečtěte si vše o akci.